Skip links

زوج درمانی

سایر خدمات حوزه سلامت روان

بسیاری فکر می‌کنند زوج‌درمانی فقط برای کسانی مناسب است که در رابطه‌ی خود با چالش و تعارض جدی مواجه شده‌اند. اما این تصور فقط بخشی از حقیقت است. زوج‌درمانی با استفاده از ابزارهای روان‌شناختی، هم به حل مشکلات افراد کمک می‌کند و هم می‌تواند نقشی پیشگیرانه داشته باشد. همچنین زوج‌ها را با مهارت‌های بسیار مهم و کاربردی آشنا می‌کند که در رابطه ضروری است و باعث قوام و غنای رابطه می‌شود. بنابراین اگر به دنبال افزایش درک، احترام، محبت و رابطه‌ای همدلانه و سازنده میان خود و شریکتان هستید، زوج‌درمانی انتخاب مناسبی برای شما است.

زوج‌درمانی چیست؟

نوعی روان‌درمانی است که به افراد کمک می‌کند مشکلات رابطه را شناسایی کنند و با حل مشکلات و تعارض‌ها، کیفیت رابطه‌ی خود را بهبود بخشند. زوج‌درمانی بر روی مشکلات فردی و بین‌فردی کار می‌کند و از این طریق بر رابطه‌ی افراد تاثیر می‌گذارد. بنابراین برای طیف وسیعی از مسائل مربوط به رابطه، از جمله بحث و اختلاف نظر، مشاجره، خیانت و مسائل مربوط به رابطه‌ی جنسی موثر است. جلسات زوج‌درمانی معمولا با حضور هر دو طرف برگزار می‌شود. اما در مواردی، به ویژه در جلسات ابتدایی، ممکن است جلسات انفرادی نیز به طور جداگانه برای هر یک از طرفین ارائه شود.

انواع زوج‌درمانی

معمولا زوج‌درمانگران برای انواع مختلف درمان آموزش دیده‌اند و براساس نیازهای شما بهترین رویکرد را انتخاب می‌کنند. در این‌جا به طور خاص سه رویکرد رایج و شناخته شده در زوج‌درمانی را معرفی می‌کنیم.

  • درمان هیجان‌مدار یا متمرکز بر احساسات (EFT)

این رویکرد بر ایجاد دلبستگی ایمن تمرکز دارد، به نوعی که دو طرف در کنار یکدیگر احساس امنیت عاطفی را تجربه کنند. درمان مبتنی بر هیجانات و احساسات به افراد کمک می‌کند نسبت به الگوهای رفتاری و نیازهای عاطفی یکدیگر درک بهتری داشته باشند.

  • درمان رابطه به روش ایماگوتراپی

ایماگوتراپی بر این باور است که مردم، در بیش‌تر مواقع «الگوهای آشنا» را دنبال می‌کنند. الگوهای آشنایی که چه خوب باشند و چه بد، به نوعی یادآور مراقبان اولیه‌ی فرد در دوران کودکی هستند. درواقع هدف اصلی ایماگودرمانی عمیق کردن روابط، و تبدیل تعارض و اختلاف، به فرصتی برای رشد و شفقت فردی و اجتماعی است.

  • روش گاتمن

ایده‌ی اصلی این روش این است که تعارضات حل نشده و بدبینی، باعث جدایی عاطفی زوجین می‌شود. درحالیکه با جایگزین کردن «مهارت حل مساله و ارتباط مثبت» به جای «انتقاد و تحقیر» می‌توان مشکلات رابطه را به خوبی مدیریت کرد.
هدف اصلی در روش گاتمن، کاهش مشاجره‌های کلامی بین زوجین، افزایش صمیمیت، احترام متقابل و مهر و محبت است. درمانگر در این رویکرد تلاش می‌کند با برداشتن موانعی که موجب بی‌میلی میان زوجین می‌شود، همدلی و فهم متقابل را در رابطه‌ی میان زوجین ایجاد کند.

زوج‌درمانگرانی از هر سه رویکرد در تیم متخصصین مانا وجود دارند. با این زوج‌درمانگران بیش‌تر آشنا شوید.(کلیک کنید)

مزایای زوج‌درمانی

  • درک بهتر یکدیگر

به زوجین کمک می‌کند احساسات، امیدها، ترس‌ها، اولویت‌ها، ارزش‌ها و باورهای خود را بیان کنند و از این طریق درک بهتری نسبت به خود و طرف مقابل داشته باشند.

  • شناسایی مشکلات رابطه و ریشه‌های آن

درمانگر به افراد کمک می‌کند تا علت اصلی مشکلات رابطه‌ی خود را بشناسند. عوامل زمینه‌ساز و عوامل تشدیدکننده‌ی این مشکلات شناسایی و برای حل آن‌ها راهکارهای مناسب ارائه می‌شود.

  • بهبود مهارت‌های ارتباطی

زوج‌درمانی مهارت‌های ارتباط موثر و بدون خشونت را به افراد می‌آموزد و کمک می‌کند با کمترین دعوا و سرزنش، نیازهایشان را با شریک زندگی خود در میان بگذارند. 

  • رفع چالش‌های درون رابطه

درمانگر می‌تواند به افراد کمک کند که چگونه مشکلات خود را حل کنند و از تداوم الگوی چالش‌ساز در رابطه پیشگیری کنند.

  • شناسایی و حذف رفتار ناکارآمد

یک درمانگر متخصص، الگوها و رفتارهای ناکارآمد و آسیب‌زننده به رابطه را شناسایی می‌کند و به افراد کمک می‌کند که آن‌ها را حذف کنند.

به طور کلی زوج‌درمانی نوع خاصی از روان‌درمانی است و هدف آن افزایش مهارت زوجین در رابطه است. این مهارت‌ها به افراد کمک می‌کند با پیشگیری یا مدیریت مشکلات رابطه‌ی خود، زندگی شادتر و رابطه‌ی سازنده‌تری داشته باشند. 

موارد بسیاری وجود دارد که نشان می‌دهد یک زوج بهتر است به زوج‌درمانگر مراجعه کنند. در ادامه به تعدادی از این موارد اشاره می‌شود:

  • زوج‌هایی که سبک ارتباطی آن‌ها ناسالم است.
  • رابطه‌هایی که در زمینه‌ی مسائل جنسی دچار چالش هستند.
  • رابطه‌‌هایی که طرفین نسبت به هم بی‌اعتماد شده‌اند.
  • افرادی که شریک زندگیشان به آن‌ها خیانت کرده است.
  • افرادی که درگیر پایان یک رابطه‌ی عاطفی هستند.
  • افرادی که در رابطه احساس رضایت و خوشبختی ندارند.
  • زوج هایی که در ارتباطی نابرابر هستند و یکی از زوجین قربانی خواسته‌ها و شرایط دیگری است.
  • و زوج‌هایی که قصد ازدواج دارند، می‌توانند از مشاوره‌ی پیش از ازدواج استفاده کنند.

بهترین حالت این است که برای مراجعه به درمانگر منتظر بروز یک بحران یا چالش جدی نباشیم. چرا که معمولا پیشگیری، بسیار آسان‌تر از حل کردن مشکلی است که به بحران تبدیل شده است. بنابراین بهتر است قبل از بروز مشکل، از یک زوج‌درمانگر کمک بگیرید.

ایده‌آل‌ترین شرایط در یک رابطه این است که از شروع آشنایی، زوجین، به زوج‌درمانگر مراجعه کنند تا زیربنای رابطه و انتخاب آن‌ها بر اساس ملاک‌های واقع بینانه و سازنده برای دو طرف شکل بگیرد. در این شرایط، زوج‌درمانگر به مرور الگوها و مهارت‌های رابطه‌ی سازنده را به آن‌ها آموزش می‌دهد. در طول مسیر رابطه نیز بهتر است زوج‌درمانگر در دسترس رابطه باشد تا در صورت بروز مشکل، در سریع‌ترین زمان ممکن مشکل شناسایی و حل شود و زندگی معناداری برای زوجین شکل گیرد.

سخن آخر از تیم مانا

در یک رابطه دو نفر حضور ندارند، عضو سوم خود رابطه است که معمولا افراد از آن غافل هستند و تا زمانی که بحران و تعارض جدی شکل نگیرد، برای رشد و سلامت آن تلاشی نمی‌کنند. امیدواریم که زوج‌ها، هر دو برای بهبود یا درمان رابطه‌ی خود اقدام کنند، چرا که زوج‌درمانی به مشارکت هر دو طرف رابطه نیاز دارد.

اگر شریک عاطفی شما تمایلی به زوج‌درمانی ندارد، در ابتدا سعی کنید توضیح دهید که چرا درمان زوجی برای شما و رابطه‌تان اهمیت زیادی دارد. با این حال، اگر همچنان از شرکت در جلسات خودداری می‌کرد، می‌توانید زوج درمانی را به تنهایی انجام دهید و به مرور با تاثیری که درمان بر شخص شما دارد، رابطه و طرف مقابل را تحت تاثیر قرار دهید.